Презентація програми космічного ретриту Planetarium Noosphere в рамках конференції Міжнародної Асоціації Планетаріїв IPS 2024 у Берліні

23 липня


22 липня 2024 року в рамках конференції Міжнародної Асоціації Планетаріїв IPS 2024 у Берліні відбулася презентація інноваційної програми космічного ретриту, розробленої командою Planetarium Noosphere для відновлення ментального здоров’я внутрішньо переміщених осіб та осіб, що постраждали внаслідок російської військової агресії.

Конференція Міжнародної Асоціації Планетаріїв IPS 2024 є масштабним міжнародним заходом у низці подій з нагоди святкування 100-річчя планетаріїв, який зібрав представників планетаріїв, видатних учених та виробників повнокупольних фільмів з різних куточків світу у стінах Arena Berlin та онлайн для обговорення місії планетаріїв та викликів, що постають перед ними у сучасному світі.


Афіша IPS

Одним із таких викликів є використання можливостей планетарію для відновлення ментального здоров’я, висвітлене в онлайн-доповіді космічного гіда Planetarium Noosphere Ганни Нікітіної​​​​​​​ «Космічний ретрит: практика відновлення ментального здоров’я у планетарії для внутрішньо переміщених осіб в Україні». 


Космічний ретрит передбачає використання особливостей архітектури та акустики планетарію, повнокупольної проєкції та сучасного програмного забезпечення, яке гарантує високий рівень реалістичності та деталізації тривимірних моделей астрономічних об’єктів, для відтворення космічної подорожі в реальному часі. В ході космічного ретриту місце неторканої природи посідають космічні об’єкти: планети та їхні супутники, туманності та зоряні скупчення, де досі не бувала жодна людина. Стимуляція п’яти чуттів, різних видів інтелекту, пробудження емоційної сфери, проведення аналогій між макро- та мікрокосмом покликані сприяти посттравматичному зростанню особистості.

Цей соціально значущий проєкт було запроваджено на початку повномасштабного російського вторгнення в Україну у березні 2022 року. Станом на 1 червня 2024 року сеанси космічного ретриту відвідали вже понад 9500 осіб, включаючи 7800 дітей віком до 18 років. Ця практика вже привернула увагу світової спільноти: зокрема, у грудні 2023 року цій програмі була присвячена стаття Голови Комітету з питань міжнародного розвитку Міжнародної Асоціації Планетаріїв Мартіна Джорджа у журналі “Planetarian”.




Доповідь, присвячена сеансам космічного ретриту, викликала неабияке зацікавлення проєктом в учасників конференції IPS 2024, серед яких були доктор Бйорн Фосс, доктор Анна Грін та доктор Мартін Джордж, що обіймають ключові посади у Міжнародній Асоціації Планетаріїв, які підтримали доповідь бурхливими оплесками, наголосили на суспільній значущості проєкту, що не має аналогів у світі, та висловили бажання особисто відвідати космічний ретрит у Planetarium Noosphere.


​​​​​​​

Прем’єра осінньої програми «На Місяць і назад»

4 вересня 2024 року в просторі Planetarium Noosphere відбулася прем’єра осінньої програми «На Місяць і назад». Вона включала в себе відкриття першої в...

Реєстрацію на «Space Summer Holidays 2.0» розпочато!

Літні канікули тривають, а це значить, що вже час вирушати у нові космічні пригоди разом з Planetarium Noosphere!«Space Summer Holidays 2.0» — це 4 що...

Прем’єра літньої програми «Зорі та сузір’я»

31 травня 2024 року у Planetarium Noosphere відбудеться прем’єра літньої програми «Зорі та сузір’я». Вона включатиме оновлену наукову експозицію, нови...