Прем’єра літньої програми «Зорі та сузір’я»

24 травня
31 травня 2024 року у Planetarium Noosphere відбудеться прем’єра літньої програми «Зорі та сузір’я». Вона включатиме оновлену наукову експозицію, новий експонат «Гравітаційні ваги», нові ігри на інтерактивних планшетах, прем’єру трьох тематичних програм та прем’єру ексклюзивного повнокупольного мультфільму виробництва Planetarium Noosphere.

В оновленій науковій експозиції Planetarium Noosphere відтепер можна буде довідатися: 

  • Чи може планета мати три сонця?
  • Чому на нейтронній зорі яблуко важило б як 100 мільярдів тонн?
  • Якими бувають на вигляд привиди згаслих зірок?
  • Чи може щось покинути чорну діру?
  • А також можна дізнатися більше про сузір’я, а саме:
  • Чим особливі зодіакальні сузір’я?
  • Які сузір’я легко знайти на небі влітку?
  • Яких міфічних істот можна побачити на зоряному небі?
  • Який міф зоряного неба найромантичніший?
У рамках літнього оновлення відбудеться прем’єра повнокупольного мультфільму виробництва Planetarium Noosphere «Зорі: погляд у безмежність», який дозволить з’ясувати, що таке зорі, наскільки далеко вони розташовані, як вони народжуються і як довго існують, котрі з них найгарячіші, як утворюються чорні діри і яке майбутнє чекає на Сонце.



Це неймовірна пригода сестер Астерії і Зоряни, які вирушають до Карпат милуватися зоряним небом. Молода науковиця Астерія залюбки допоможе допитливій молодшій сестрі Зоряні дізнатися про зорі якомога більше. 

Яскравим доповненням літньої прем’єри стануть тематичні програми, які дозволять кожному гостю Planetarium Noopshere — від юних мандрівників до дорослих любителів космосу — поринути у нові космічні пригоди.

1. «Капітан Моркв’янко шукає ідеальну планету» (4+)

Вирушаймо у космічну подорож разом із капітаном Моркв’янко – маленьким зайчиком, який прагне дізнатися, чи можна виростити смачненьку та хрумку моркву на інших планетах Сонячної системи. Разом із капітаном Моркв’янко ви познайомитеся із будовою Сонячної системи, запам’ятаєте назви усіх планет, дізнаєтеся, де у Сонячній системі найспекотніше, а де найхолодніше. Потрапите під зливу на Венері, пірнете у кільця Сатурна, ковзатимете поверхнею Плутона і розгадаємо загадку «Місячного Зайчика».



2. «Небесний путівник: як мандрувати за зорями» (8+)

З давніх-давен люди використовують зоряне небо, як годинник, календар і компас, що вказує правильний шлях. Зорі та сузір’я, які ми бачимо на небосхилі, упродовж віків вели за собою мореплавців та мандрівників. 
Ця тематична програма дозволить відродити навички знаходити небесні орієнтири. Ми разом навчимося шукати найяскравіші сузір’я та навігаційні зорі, які можна спостерігати на зоряному небі упродовж року, та дізнаємося, як відрізняти зорі від планет.



3. «Вулкани в космосі» (12+)

Виверження вулканів на Землі відіграли провідну роль в утворенні суходолу і зародженні життя у глибинах океану. Вони дозволяють нам дізнатися більше про надра нашої планети і зрозуміти, як відбувається рух континентальних плит.

Чи можуть вулкани вивергати не лише розпечену лаву? Чи є вулкани на інших планетах та супутниках? Де їх найбільше і де розташований найвищий вулкан Сонячної системи? Як утворилися “моря” застиглої лави на Місяці, і коли там востаннє вивергалися вулкани? Як далеко може мандрувати у космосі вода, яку вивергають гейзери на Енцеладі, і як вони пов’язані з кільцями Сатурна? Дізнавайтеся відповіді на ці питання під час тематичної програми «Вулкани в космосі».



Чекаємо вас на наших космічних сеансах! Актуальний розклад космічних сеансів переглядайте за посиланням.

Презентація програми космічного ретриту Planetarium Noosphere в рамках конференції Міжнародної Асоціації Планетаріїв IPS 2024 у Берліні

22 липня 2024 року в рамках конференції Міжнародної Асоціації Планетаріїв IPS 2024 у Берліні відбулася презентація інноваційної програми космічного ре...

Реєстрацію на «Space Summer Holidays 2.0» розпочато!

Літні канікули тривають, а це значить, що вже час вирушати у нові космічні пригоди разом з Planetarium Noosphere!«Space Summer Holidays 2.0» — це 4 що...

Космічні канікули у просторі Planetarium Noosphere: реєструйтеся на «Space Summer Holidays»

Літні канікули — найкращий час відвідати цікаві місця, сповнитися новими враженнями і дізнатися щось цікаве. І вже за традицією, Planetarium Noosphere...