Старт зимової програми Planetarium Noosphere

01 грудня
1 грудня 2023 року у Planetarium Noosphere відбулося відкриття оновленої зимової програми «Колонізація та космічна екологія». Вона включає в себе оновлену наукову експозицію, доповнену Марсову зону, нові ігри на інтерактивних планшетах, прем’єру трьох нових тематичних програм та прем’єру двох повнокупольних мультфільмів, виробництва Planetarium Noosphere.

Заснування поселень на інших планетах і використання тамтешніх ресурсів для подорожей на околицю Сонячної системи і за її межі найімовірніше стане наступним кроком людства на шляху освоєння космічного простору. Саме тому цій темі присвячена оновлена наукова експозиція Planetarium Noosphere, за допомогою якої відвідувачі дістануть відповідь на такі питання:

  • На які корисні копалини багаті астероїди? 
  • Де на найгарячішій планеті у Сонячній системі Венері можна знайти придатні для життя умови?
  • На поверхні якого супутника знаходяться ріки й озера природного газу, здатні забезпечити паливом пілотовані місії до найвіддаленіших куточків Сонячної системи?
  • Як побудувати навколозоряне місто? 
  • Як обрати зорю для втілення цього астроінженерного проєкту? 
  • І скільки матеріалів і часу доведеться витратити на таке будівництво?


Але, окрім освоєння інших планет і супутників, людству варто подбати і про планету Земля, саме тому наукова експозиція познайомить також з актуальними проблемами космічної екології, такими як: світлове забруднення, сміття на орбіті Землі, вичерпування корисних копалин у надрах нашої планети і поява сміттєвих континентів.

Ця проблематика відображена і у двох повнокупольних мультфільмах виробництва Planetarium Noosphere: «Космічні вихідні: новий дім» і «За небокраєм: велике космічне прибирання» за мотивами графічної новели Яна та Йоахіма Чечерські.

«Космічні вихідні: новий дім» — повнокупольний мультфільм для дітей віком від 8 років, під час перегляду якого відвідувачі поринуть в історію про дивовижну подорож Сонячною системою у пошуках найбільш придатної до колонізації планети або супутника.



«За небокраєм: велике космічне прибирання» за мотивами графічної новели Яна та Йоахіма Чечерські» — повнокупольний мультфільм для дітей віком від 4 років, під час перегляду якого глядачі зможуть довідатися, звідки у космосі з'являється сміття, чому його більшає, а також навчаться дбати про довкілля.



В рамках оновленої програми відбулося доповнення єдиної в Україні Марсової зони Planetarium Noosphere, яка була створена у серпні 2023 року — тут з’явилася інсталяція, яка дозволить відвідувачам Planetarium Noosphere «приміряти» спорядження астронавта, який першим здійснить найамбітніше прагнення людства —  нарешті ступити на поверхню Марса! Астронавт, своєю чергою, тримає у руці планету Земля, що символізує те, що наша планета і її майбутнє — в руках людства.



Також наукова експозиція Марсової зони доповнилася моделлю марсохода й інтерактивним проєктом майбутнього поселення на Марсі: відтепер в мініатюрі можна побачити, як люди, що оселяться на Марсі, вирощуватимуть рослини у теплицях, видобуватимуть корисні копалини і перетворюватимуть енергію марсіанських вітрів і сонячного світла на електричний струм.



Варто зазначити, що Planetarium Noosphere — це єдиний планетарій в Україні, що створює власні повнокупольні фільми, які цьогоріч були представлені у конкурсній програмі трьох міжнародних фестивалів повнокупольних фільмів у Єні (Німеччина), Брно (Чеська Республіка) та Мейконі (США).

У Planetarium Noosphere відкрилася виставка картин на тему космічної екології

Сьогодні, 12 квітня 2024 року, у просторі Planetarium Noosphere відбулося відкриття виставки “Heavy metals” (“Важкі метали”) дніпрянки Анастасії Розум...

Європейський глядач побачить три повнокупольних фільми Planetarium Noosphere

Три повнокупольні фільми виробництва Planetarium Noosphere були відібрані для показу в рамках міжнародного фестивалю повнокупольних фільмів Fulldome F...

Прем’єра оновленої програми в Planetarium Noosphere: нові космічні подорожі вже з 17.03!

З 17 березня 2024 року в Planetarium Noosphere до Міжнародного дня планетаріїв розпочинається прем'єра двох повнокупольних фільмів та чотирьох тематич...