Старт зимової програми Planetarium Noosphere

01 грудня
1 грудня 2023 року у Planetarium Noosphere відбулося відкриття оновленої зимової програми «Колонізація та космічна екологія». Вона включає в себе оновлену наукову експозицію, доповнену Марсову зону, нові ігри на інтерактивних планшетах, прем’єру трьох нових тематичних програм та прем’єру двох повнокупольних мультфільмів, виробництва Planetarium Noosphere.

Заснування поселень на інших планетах і використання тамтешніх ресурсів для подорожей на околицю Сонячної системи і за її межі найімовірніше стане наступним кроком людства на шляху освоєння космічного простору. Саме тому цій темі присвячена оновлена наукова експозиція Planetarium Noosphere, за допомогою якої відвідувачі дістануть відповідь на такі питання:

  • На які корисні копалини багаті астероїди? 
  • Де на найгарячішій планеті у Сонячній системі Венері можна знайти придатні для життя умови?
  • На поверхні якого супутника знаходяться ріки й озера природного газу, здатні забезпечити паливом пілотовані місії до найвіддаленіших куточків Сонячної системи?
  • Як побудувати навколозоряне місто? 
  • Як обрати зорю для втілення цього астроінженерного проєкту? 
  • І скільки матеріалів і часу доведеться витратити на таке будівництво?


Але, окрім освоєння інших планет і супутників, людству варто подбати і про планету Земля, саме тому наукова експозиція познайомить також з актуальними проблемами космічної екології, такими як: світлове забруднення, сміття на орбіті Землі, вичерпування корисних копалин у надрах нашої планети і поява сміттєвих континентів.

Ця проблематика відображена і у двох повнокупольних мультфільмах виробництва Planetarium Noosphere: «Космічні вихідні: новий дім» і «За небокраєм: велике космічне прибирання» за мотивами графічної новели Яна та Йоахіма Чечерські.

«Космічні вихідні: новий дім» — повнокупольний мультфільм для дітей віком від 8 років, під час перегляду якого відвідувачі поринуть в історію про дивовижну подорож Сонячною системою у пошуках найбільш придатної до колонізації планети або супутника.



«За небокраєм: велике космічне прибирання» за мотивами графічної новели Яна та Йоахіма Чечерські» — повнокупольний мультфільм для дітей віком від 4 років, під час перегляду якого глядачі зможуть довідатися, звідки у космосі з'являється сміття, чому його більшає, а також навчаться дбати про довкілля.



В рамках оновленої програми відбулося доповнення єдиної в Україні Марсової зони Planetarium Noosphere, яка була створена у серпні 2023 року — тут з’явилася інсталяція, яка дозволить відвідувачам Planetarium Noosphere «приміряти» спорядження астронавта, який першим здійснить найамбітніше прагнення людства —  нарешті ступити на поверхню Марса! Астронавт, своєю чергою, тримає у руці планету Земля, що символізує те, що наша планета і її майбутнє — в руках людства.



Також наукова експозиція Марсової зони доповнилася моделлю марсохода й інтерактивним проєктом майбутнього поселення на Марсі: відтепер в мініатюрі можна побачити, як люди, що оселяться на Марсі, вирощуватимуть рослини у теплицях, видобуватимуть корисні копалини і перетворюватимуть енергію марсіанських вітрів і сонячного світла на електричний струм.



Варто зазначити, що Planetarium Noosphere — це єдиний планетарій в Україні, що створює власні повнокупольні фільми, які цьогоріч були представлені у конкурсній програмі трьох міжнародних фестивалів повнокупольних фільмів у Єні (Німеччина), Брно (Чеська Республіка) та Мейконі (США).

Презентація програми космічного ретриту Planetarium Noosphere в рамках конференції Міжнародної Асоціації Планетаріїв IPS 2024 у Берліні

22 липня 2024 року в рамках конференції Міжнародної Асоціації Планетаріїв IPS 2024 у Берліні відбулася презентація інноваційної програми космічного ре...

Реєстрацію на «Space Summer Holidays 2.0» розпочато!

Літні канікули тривають, а це значить, що вже час вирушати у нові космічні пригоди разом з Planetarium Noosphere!«Space Summer Holidays 2.0» — це 4 що...

Прем’єра літньої програми «Зорі та сузір’я»

31 травня 2024 року у Planetarium Noosphere відбудеться прем’єра літньої програми «Зорі та сузір’я». Вона включатиме оновлену наукову експозицію, нови...